LDAP will not be working for the 0.684b

Written by admin on .

Here is the actual state of the day about my works.

RSYNC bug fixed : I forgot to add the hidden ‘id’ value (corresponding to the entry number) in the web form.

FAT32 and EXT2 formatting: I’ve remove the BSD label creation for these filesystem (it was an old bug created when I didn’t understand what was BSD label).

New problem founded with the Openssh-portable port: I meet the same problem as Volker. I can’t use SSH anymore: after entering my username I’m disconnected. I’m using the latest CVS code…

I found new features to be added:
- FreeNAS don’t use the background filesystem check for UFS. This is important to be added I think (because FreeNAS us Softupdate).
- I need to simplify the hard drive formatting page by proposing only one UFS type (I should impose using gpt) and let the user to choose only it’s ‘minimum free space threshold’ between 8% and 0%.

It seem that LDAP feature will no be working in the 0.684b release. I don’t have time for setting up a OpenLDAP server on my FreeBSD.
And I must release this version soon: This will permit me to work on my paper about FreeNAS for the BSDCan2007.

Install problem fixed

Written by admin on .

My previous problem encounter when using the latest FreeBSD 6.2 code was fixed:
Replaced the defective FreeBSD 6.2 gzip binary by the gzip port.
Now I can install and upgrade my FreeNAS again.
I hope that the FreeBSD team will fix this problem on gzip (imported from NetBSD).

This week, If I got enough time, I will try to:
- Testing the possibility of creating ext2 filesystem that Volker just added.
- Fix the exisiting bug (that Dan discovered on the working 0.684b about RSYNC)
- Try to install an OpenLDAP server for testing the actual LDAP authentication feature that I’ve added but not tested.

Can’t no more install FreeNAS

Written by admin on .

(First post!)

Since the last week, I can’t install FreeNAS on my virtual machine (same problem under KQEMU and VMware).
When booting from the CDROM (or upgrading from WebGUI) I meet this error message (try to install it in both mode):

gunzip: error writing to output: Broken pipe
gunzip: img file: uncompress failed

Then, from the shell I’ve try to install it manually:

# mkdir /mnt/cdrom_fr_0507
# mount -t cd9660 /dev/acd0 /mnt/cdrom_fr_0507
# /usr/bin/gunzip -S “” -c /mnt/cdrom_fr_0507/FreeNAS-generic-pc.gz | dd of=/dev/ad0 bs=512
dd: /dev/ad0: Invalid argument
1278+1 records in
1278+0 records out
654336 bytes transferred in 0.917600 secs (713095 bytes/sec)


It seem ok but I don’t remember if the message “dd: /dev/ad0: Invalid argument” is a normal message.

Then I check the fresh hard drive:

# mkdir /mnt/tutu
# mount /dev/ad0a /mnt/tutu
# ls -alh /mnt/tutu/
ls: boot: Bad file descriptor
ls: conf: Bad file descriptor
total 15291
drwxr-xr-x 5 root wheel 512B Mar 18 16:11 .
drwxrwxrwx 4 root wheel 512B Mar 19 00:03 ..
drwxrwxr-x 2 root operator 512B Mar 18 16:11 .snap
-rw-r–r– 1 root wheel 15M Mar 18 16:11 mfsroot.gz

It seem that the IMG file is not correctly ‘dd’ on the hard drive (Bad file descriptor for the boot directory).

Then I checked the IMG file on the CDROM (using another drive ad1 for testing it):
# fdisk -I /dev/ad1
******* Working on device /dev/ad1 *******
fdisk: invalid fdisk partition table found
fdisk: Geom not found
# newfs /dev/ad1s1
/dev/ad1s1: 99.9MB (204560 sectors) block size 16384, fragment size 2048
using 4 cylinder groups of 24.98MB, 1599 blks, 3200 inodes.
super-block backups (for fsck -b #) at:
160, 51328, 102496, 153664

# mkdir /mnt/testing
# mount /dev/ad1s1 /mnt/testing/
# cp /mnt/cdrom_fr_0507/FreeNAS-generic-pc.gz /mnt/testing/
# cd /mnt/testing/
# gunzip FreeNAS-generic-pc.gz
# mdconfig -a -t vnode -f FreeNAS-generic-pc -u 1
# mkdir /mnt/check
# mount /dev/md1a /mnt/check/
# ls -alh /mnt/check/
total 15293
drwxr-xr-x 5 root wheel 512B Mar 18 16:11 .
drwxrwxrwx 6 root wheel 512B Mar 19 00:07 ..
drwxrwxr-x 2 root operator 512B Mar 18 16:11 .snap
drwxr-xr-x 4 root wheel 512B Mar 18 16:11 boot
drwxr-xr-x 2 root wheel 512B Mar 18 16:11 conf
-rw-r–r– 1 root wheel 15M Mar 18 16:11 mfsroot.gz

No problem on this IMG file.. the problem seem coming from the “dd” command…